Tips en ideeën | blauw-roze.nl

Opmaaktips, ideeën en uitleg

Handige tips, ideeën en uitleg

Alle geboortekaartjes zijn met zorg en liefde ontworpen. Maar je kunt jullie kaartje natuurlijk ook helemaal aanpassen naar jullie eigen wensen of een heel eigen ontwerp maken. Houd daarbij rekening met de onderstaande tips!
 

Tekst op het geboortekaartje

De geboortedatum

De geboortedatum is natuurlijk belangrijke info op het geboortekaartje. Je kunt de geboortedatum op drie verschillende manieren op het kaartje zetten:
- 08 - 04 - 2026 // Let erop dat je een 0 voor de dag en de maand zet als dit een getal onder de 10 is.
- 8 april 2026 // Belangrijk is het om hier juist geen 0 voor de 8 te plaatsen en april schrijf je met een kleine letter.
- acht april tweeduizendzesentwintig // De hele datum uitschrijven met letters kan natuurlijk ook! 
 

Aantal lettertypes

Het lettertype dat je kiest is bepalend voor de uitstraling van je kaartje. In de editor vind je zowel sierlijke, uitbundige, als basic lettertypes. Voor een mooi en rustig beeld, gebruik ik meestal 2 à 3 lettertypes. Een van de basic lettertypes gebruik ik voor de algemene tekst, zoals jullie adresgegevens. Sierlijke lettertypes zijn heel mooi en erg geschikt voor bijvoorbeeld de naam van jullie kindje. Sierlijke lettertypes komen over het algemeen niet goed uit in kleine letters, dat is belangrijk om rekening mee te houden.
 

Lettergrootte

Een goede tekstgrootte voor de algemene tekst op het geboortekaartje is 10 punten. Dit lijkt klein, maar is een normale grootte. De overige teksten maak ik vaak wat groter. Denk hierbij aan de naam van jullie kindje of een gedichtje. Er is wel een kleine uitzondering: heb je voor een panorama geboortekaartje gekozen (een langwerpig liggen geboortekaartje) zorg dan dat je de tekst wat groter op het geboortekaartje zet. Neem voor de algemene tekst een grootte van 14 of 15 punten. Dit lijkt op je beeldscherm misschien juist weer heel groot, maar voor dit formaat is dit de beste grootte. Zorg er ook voor dat de tekst niet te dicht bij de rand staat. Houd een marge aan van 1 cm rondom. Twijfel je over de tekstgrootte en/of opmaak stuur dan een mailtje, ik kijk graag even met je mee!
 
bloemen goudfolie geboortekaartje zebra foliedruk harm en elke lila
grote broer zwanger zwangerschap in verwachting expecting dikke buik geboortekaartje broertje zusje
baby newborn teentjes voetjes newbornshoot lief schattig
goudfolie typografie typo minimalistisch geboortekaartje foliedruk foliekaartje

Beeldbank

Afbeeldingen

Wil je een eigen en uniek geboortekaartje ontwerpen, dan kun je dat oa doen met de afbeeldingen uit de beeldbank. Maar je kunt natuurlijk ook een kaartje uit de collectie aanpassen naar je eigen wensen met afbeeldingen uit de beeldbank. De afbeeldingen staan per categorie opgeslagen. Staat het woordje 'Foliedruk' ervoor, dan kun je deze afbeelding omkleuren naar bijvoorbeeld goud-, of koperfolie. Wil je liever je eigen afbeeldingen gebruiken? Dat kan ook! Zorg dat je een .PNG bestand upload of een .SVG bestand als je deze in foliedruk op je kaartje wilt hebben. Twijfel je of je bestand geschikt is, dan mag je me altijd even een berichtje sturen.
 

Eigen foto’s

Als je een eigen foto wilt gebruiken let er dan op dat deze van een hoge kwaliteit is. Dat de foto een resolutie heft van 300 dpi.
Als je een eigen foto als achtergrond gebruikt zorg dan dat deze iets groter is dan de kaart zelf. Dit doe je door de afbeelding te verschuiven naar de linkerbovenhoek zodat je rechts onderin het blauwe vergoot/verklein icoontje ziet staan. Trek de afbeelding nu groter. Maak de afbeelding groter dan de afmeting van de kaart en positioneer hem dan in het midden. Twijfel je of je foto groot genoeg is of wil de foto bewerkt hebben? Stuur mij dan een mailtje.
 

Uitlijning

Boven de kaart in de editor kan je het ‘hulpraster’ aan en uit zetten. Door hier op te klikken verschijnt er een ruitpatroon op de kaart met in het midden een rode lijn. Dit is het midden van de pagina.
Zo kan je teksten en andere elementen uitlijnen door ze bijvoorbeeld op dezelfde hoogte te plaatsen. Of elementen even groot te maken.
Een goede uitlijning van de tekst zorgt voor een helder opgestelde verdeling van de kaart. Daarnaast is het erg belangrijk dat tekst minimaal 1 cm van de rand af gezet wordt.
 

Achtergrond

Voor de achtergrond zijn er verschillende mogelijkheden:
 

Eén kleur

In de editor kies je bij ‘achtergrond’, in het tabblad ‘kleur’ voor de gewenste kleur. Deze kleur wordt nu als achterste laag op de kaart gezet. Je kan ook een custom kleur invullen; vul hiervoor de hex-kleurcode in van je kleur. Je kunt alle kleuren en hex-kleurcodes hier vinden.
 

Een patroon bestaande uit twee kleuren

In de editor kies je bij ‘achtergrond’, in het tabblad ‘patroon’ voor het gewenste patroon. Het patroon bestaat altijd uit twee kleuren; de voorgrond en achtergrond.
 

Een afbeelding

In de editor kies je bij ‘afbeelding en versieringen’, in het bovenste selectieveld voor ‘achtergronden’. Hier vind je alle achtergronden die niet uit één of twee kleuren (zoals bij een patroon) bestaan maar uit meerdere kleuren of kleurverloop.
Klik op ‘voeg foto toe’ om een eigen foto of afbeelding toe te voegen. Selecteer de gewenste achtergrond en kies voor uitvullen. Plaats de achtergrond naar de achtergrond zodat je de rest van het kaartje kunt blijven bewerken.
 

Overige tips

Kleuren op je scherm

Kleuren kunnen op het scherm afwijken! Wij raden altijd een proefdruk aan om de kleuren te kunnen beoordelen. Ook kunnen kleuren per papiersoort afwijken.
 

Het eindresultaat

Bekijk het resultaat van je opmaak altijd via de opmaakmodule. Pas dan krijg je echt een goed overzicht van de opmaak. Bestel ook een proefdruk van he favoriete geboortekaartje. Zo weet je zeker dat je ook met het gedrukte geboortekaartje blij bent.
 

Kleuren

In de editor kan je kleuren kiezen, dit zijn vooral standaard kleuren. Wil je een andere kleur en staat hij er niet bij, dan kan je hier kleur code’s vinden. Hoe gaat het in zijn werk: Voor elke kleur staat een kleurcode, een hex-kleurcode, bv. #95a683 kopieer de code en plak die in het vakje. Dan staat de hex-kleurcode in je overzicht en kan je die gebruiken voor je tekst of om andere dingen om te kleuren.

 

Goede balans met kleur

Probeer niet meer dan 2 of 3 basiskleuren te gebruiken, anders wordt het te druk. Is een geboortekaartje met goudfolie laten drukken te kostbaar voor je? Dan is het misschien een mooi alternatief om het geboortekaartje te laten drukken op metallic papier en voor een goud-look de kleur 'goudkleur' of 'messing' te gebruiken. Voor zilver kan de volgende kleurcode gebruikt worden: #91938F.