Tips & inspiratie
home > Tips & inspiratie

Opmaaktips en inspiratie

Misschien wist je al heel snel welke naam jullie kindje zal krijgen, en misschien ben je er nog steeds niet over uit. Door de jaren heen hebben we heel veel mooie jongensnamen, meisjesnamen en genderneutrale namen voorbij zien komen. En het werd tijd om deze eens op een rijtje te zetten.

Misschien staat dé naam voor jullie kindje er wel tussen, dat zou toch super zijn!

bekijk hier alle mooie jongensnamen
bekijk hier alle toffe meisjesnamen
bekijk hier alle genderneutrale namen
bekijk hier de hele collectie geboortekaartjes
 
Al onze kaartjes zijn met zorg en liefde ontworpen. Maar je kunt jullie kaartje natuurlijk ook helemaal aanpassen naar jullie eigen wensen. Houd daarbij rekening met de onderstaande tips!
 

Lettertypes

Aantal lettertypes
Voor een mooi en rustig beeld, gebruiken wij meestal maximaal 2 a 3 lettertypes. Een klassiek of strak lettertype voor de basis tekst en een uitbundig lettertype voor de namen en datum.
Het lettertype dat je kiest is bepalend voor de uitstraling van je kaartje. In onze editor vind je zowel sierlijke, uitbundige, als basic lettertypes. Voor een mooi en rustig beeld, gebruiken wij meestal maximaal 2 lettertypes. Een van de basis lettertypes gebruik je voor de algemene tekst, zoals je adresgegevens. Sierlijke lettertypes zijn heel mooi maar komen niet goed uit in kleine letters en zijn daarom erg geschikt om te gebruiken voor de naam van jullie kindje.
 
Lettergrootte
Een goede tekstgrootte voor algemene tekst is 10 punten. Dit lijkt klein, maar is een normale grootte. De overige teksten maken we vaak wat groter. Denk hierbij aan de naam van jullie kindje of een gedichtje. Zorg er wel voor dat de tekst niet te dicht bij de rand staat. Houd een marge aan van 1cm rondom. Twijfel je over de tekstgrootte en/of opmaak stuur dan een mailtje, we kijken wij graag met je mee!
 

Beeldbank

Clipart
Een clipart is een afbeelding die uit één kleur bestaat. Een clipart afbeelding staat als een zwarte afbeelding in de beeldbank. Wanneer je een clipart afbeelding gekozen hebt voor het geboortekaartje kun je de clipart elke gewenste kleur geven door de afbeelding om te kleuren.
 
Eigen foto’s
Als je een eigen foto wilt gebruiken let er dan op dat deze van een hoge kwaliteit is. Dat de foto een resolutie heft van 300 dpi.
Als je een eigen foto als achtergrond gebruikt zorg dan dat deze iets groter is dan de kaart zelf. Dit doe je door de afbeelding te verschuiven naar de linkerbovenhoek zodat je rechts onderin het blauwe vergoot/verklein icoontje ziet staan. Trek de afbeelding nu groter. Maak de afbeelding groter dan de afmeting van de kaart en positioneer hem dan in het midden. Twijfel je of je foto groot genoeg is of wil de foto bewerkt hebben? Stuur ons dan een mailtje.
 
Uitlijning
Boven de kaart in het tool kan je het ‘hulpraster’ aan en uit zetten. Door hier op te klikken verschijnt er een ruitpatroon op de kaart.
Zo kan je teksten en andere elementen uitlijnen door ze bijvoorbeeld op dezelfde hoogte te plaatsen. Of elementen even groot te maken.
Een goede uitlijning van de tekst zorgt voor een helder opgestelde verdeling van de kaart. Daarnaast is het erg belangrijk dat tekst minimaal 5 mm van de kant af wordt gezet.
 

Achtergrond

Voor de achtergrond zijn er verschillende mogelijkheden:
 
Eén kleur
In de editor kies je bij ‘achtergrond’, in het tabblad ‘kleur’ voor de gewenste kleur. Deze kleur wordt nu als achterste laag op de kaart gezet. Je kan ook een custom kleur invullen; vul hiervoor de hex-kleurcode in van je kleur. Je kunt alle kleuren en hex-kleurcodes hier vinden.
 
Een patroon bestaande uit twee kleuren
In de editor kies je bij ‘achtergrond’, in het tabblad ‘patroon’ voor het gewenste patroon. Het patroon bestaat altijd uit twee kleuren; de voorgrond en achtergrond.
 
Een afbeelding
In de editor kies je bij ‘afbeelding en versieringen’, in het bovenste selectieveld voor ‘achtergronden’. Hier vind je alle achtergronden die niet uit één of twee kleuren (zoals bij een patroon) bestaan maar uit meerdere kleuren of kleurverloop.
Klik op ‘voeg foto toe’ om een eigen foto of afbeelding toe te voegen. Selecteer de gewenste achtergrond en kies voor uitvullen. Plaats de achtergrond naar de achtergrond zodat je de rest van het kaartje kunt blijven bewerken.
 

Extra tips achtergronden

Verwijderen oude achtergrond
Een achtergrond uit één kleur of een patroon wordt altijd helemaal als achterste laag geplaatst. Als er een afbeelding als achtergrond is geplaatst (welke uitgevuld is over de gehele kaart) dan zie je jouw gekozen achtergrond niet, omdat de afbeelding er voor komt te staan. De laag met de ‘oude’ achtergrondafbeelding moet dan eerst verwijderd worden.
Het kan zijn dat de achtergrond en/of afbeeldingen is vast gezet in het ontwerp en dat deze niet van kleur te veranderen zijn.
 
Uitvullen achtergronden
Verder is het belangrijk om te weten dat je gebruik maakt van het uitvullen bij losse achtergronden. Bij onze kaarten zit een onzichtbare rand van 3mm welke wel gedrukt wordt maar je niet ziet in de editor. Dit zorgt ervoor dat je afbeeldingen in volledige kleur aflopend gedrukt wordt. Vul je een afbeelding niet uit, heb je kans op witte randen.
 

Overige tips

Kleuren op je scherm
Kleuren kunnen op het scherm afwijken! Wij raden altijd een proefdruk aan om de kleuren te kunnen beoordelen. Ook kunnen kleuren per papiersoort afwijken.
 
Het eindresultaat
Bekijk het resultaat van je opmaak altijd via de opmaakmodule. Pas dan krijg je echt een goed overzicht van de opmaak.
 
Kleuren
In de editor kan je kleuren kiezen, dit zijn vooral standaard kleuren. Wil je een andere kleur en staat hij er niet bij, dan kan je hier kleur code’s vinden. Hoe gaat het in zijn werk: Voor elke kleur staat een kleurcode, een hex-kleurcode, bv. #95a683 kopieer de code en plak die in het vakje. Dan staat de hex-kleurcode in je overzicht en kan je die gebruiken voor je tekst of om andere dingen om te kleuren.

 
Goede balans met kleur
Probeer niet meer dan 2 of 3 basiskleuren te gebruiken, anders wordt het te druk. Is een geboortekaartje met goudfolie laten drukken te kostbaar voor je? Dan is het misschien een mooi alternatief om het geboortekaartje te laten drukken op metallic papier en voor een goud-look de kleur 'goudkleur' of 'messing' te gebruiken. Voor zilver kan de volgende kleurcode gebruikt worden: #91938F.